Malalties que poden afectar la teva llengua

Malalties que poden afectar la teva llengua

La llengua és una part fonamental del nostre cos, és un múscul vital que s’ha de cuidar i que exerceix una funció clau a l’hora de menjar i parlar. En moltes ocasions no se li presta la suficient atenció i pot patir trastorns i ser un senyal que alguna cosa no funciona bé en el nostre organisme. Per això, avui volem parlar de diverses malalties i dolències que poden afectar la nostra llengua.

  • Llengua geogràfica: La llengua presenta taques vermelloses en la seva superfície o de diferents tonalitats. Es tracta d’una condició benigna que té un gran component genètic i la llengua no fa mal ni crema.
  • Càncer de llengua: els primers símptomes són nafres que no es curen en els llavis o llengua, taques vermelles, molèsties a la gola, mal alè… És important anar al dentista perquè revisi l’estat de la cavitat bucal abans aquests possibles símptomes .
  • Leucoplàsia: Apareixen taques blanques o grises sobre la llengua o en la cavitat sublingual perquè les cèl·lules de la boca creixen en excés. Pot produir molèstia amb alguns menjars o amb aliments durs o molt calents. Aquests símptomes poden donar lloc a infeccions greus.
  • La escarlatina és una infecció que pot provocar febre alta i llengua de maduixa, és a dir llengua molt vermella i amb una mena de puntets, d’aquí el seu nom. Sol aparèixer en nens i és necessari el tractament amb antibiòtics.
  • Les úlceres bucals són petites lesions que es poden produir en tota la llengua i en algunes parts de la boca per diversos motius, com irritació davant aliments o begudes calentes, mossegades a la llengua o llavis… Són diferents als herpes que sí són contagiosos i que són causats per un virus que pot viure en el nostre organisme durant anys i aparèixer per estrès, exposició al sol o altres factors.
  • La candidiasi oral és una infecció per fongs que es desenvolupa dins de la cavitat bucal. Solen aparèixer taques blanques. Les persones de la tercera edat, nadons o aquells amb el sistema immunitari debilitat són més propensos a patir aquesta afecció. També pot aparèixer al consumir esteroides, tenir VIH o passar per un tractament de quimioteràpia.
  • La glositis és una inflamació de la llengua, s’infla, canvia de color i pot tenir una aparença llisa. Dificultat per mastegar, empassar o parlar. Pot produir-se per al·lèrgies, tabac, alcohol, nivells baix en ferro, infeccions …

Aquestes són només algunes de les malalties o infeccions que poden aparèixer en la teva llengua. És important vigilar-la i anar al metge en cas de tenir alguns d’aquests símptomes. La llengua també forma part del nostre organisme i per això s’ha de cuidar amb atenció.